150 ml mleka (zwykłego lub roślinnego) – jeśli chcesz, by deser był bogatszy w białko użyj płynnego skyru lub jogurtu białkowego
4 łyżeczki nasion chia (20 g)
2 krople ekstraktu waniliowego
2 łyżki płatków migdałowych (20 g)
3 szt jabłka(540 g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
½ łyżeczki cynamonu (2 g)
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Połącz nasiona chia z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Możesz dodać ulubioną substancję słodzącą. Pudding odstaw na 2 godziny do lodówki. Możesz też podgrzać go w rondelku, a potem schłodzić, jeśli chcesz, by był gotowy wcześniej.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i wrzuć jabłka, sok z cytryny i cynamon. Podsmaż chwilę i zalej ¼ szklanki wody, duś do miękkości jabłek.
mąka razowa lub pełnoziarnista 80 g (około ½ szklanki)
serek wiejski 1 opakowanie (200 g)
jajko 2 szt
erytrytol 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
1 łyżka oleju lub oliwy (15)
Jabłko 1 mała sztuka
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i erytrytolem.
Jajka wbij do miski i dobrze rozmieszaj je rózgą lub mikserem na niskich obrotach.
Dodaj suche składniki oraz serek wiejski. Wymieszaj łyżką.
Do masy placuszkowej dodaj obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Wymieszaj łyżką.
Na patelnie rozgrzej olej i wyłóż ciasto łyżką, formując placuszki. Smaż na rumiany kolor.
Komfortowy budyń jaglany
Składniki na 2 porcje:
½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
250 ml mleka (krowiego lub roślinnego) + 100 ml (dla większej ilości białka można też użyć pitny skyr lub jogurt białkowy)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki orzechów włoskich
1 jabłko
Przygotowanie:
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do garnka, dodaj 3 łyżki wody i cynamon. Podgrzewaj przez 10 minut.
Kaszę przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Wrzuć do garnka zalej szklanką mleka i gotuj na małym ogniu, przez około 15-20 minut do wchłonięcia mleka i miękkości kaszy.
Kaszę ostudź i zblenduj na gładką masę. Dodawaj pozostałą ilość mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj jabłka i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj.